Wat is filterkoffie? En hoe werkt het?

Filterkoffie: een klassieke zetwijze. Deze koffie dankt zijn naam aan de techniek die wordt gebruikt bij het zetten. De koffie wordt namelijk gemaakt met een papieren filter om zo een lekker tas koffie te maken. Lees hieronder hoe je filterkoffie zet en wat het verschil is met ongefilterde koffie.


Welke koffie voor filterkoffie

Voor het zetten van filterkoffie heb je, naast het filter en eventueel een filterhouder, ook gemalen koffie nodig. Wanneer je een zachte en aromatische filterkoffie wilt, is het van belang om voor een licht gebrande koffieboon te gaan. Je gebruikt ongeveer 60 gram koffie per liter water. Met deze verhouding komt de echte smaak en kwaliteit van de koffie het beste naar boven.

Qua maling is het aan te raden om een vrij grove maling te kiezen. Daarnaast kent filterkoffie nog een ander voordeel: koffie die gezet is door gebruik te maken van een filter, is namelijk gezonder.


Is gefilterde koffie gezonder?

Ja, filterkoffie is inderdaad gezonder dan bijvoorbeeld een espresso, en dat komt omdat het filter de cafestol en kahweol uit de koffie haalt. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe gezonder. Deze twee stoffen zorgen er namelijk voor, dat het LDL cholesterol in je bloed hoger wordt en dat vergroot weer de kans op een hartaanval of beroerte. Let op! Vanaf 5 grote tassen ongefilterde specialty koffie wordt het pas minder gezond.


Hoe werkt filterkoffie?

Voor het zetten van filterkoffie heb je dus gemalen koffie en een papieren filter nodig. Wanneer je de koffie in een filterhouder maakt, vouw je eerste de zijkanten van het filter een beetje om. Daarna kun je het filter iets vochtig maken.

Vervolgens schep je de koffie in het filter en schenk je een klein beetje heet water over de koffie. Daarna voeg je steeds een beetje water toe, totdat je koffie klaar is.

Koffie bestellen? Bekijk onze selectie filter koffie's.


Hoeveel schepjes koffie voor filterkoffie?

Hoeveel schepjes koffie je nodig hebt voor filterkoffie hangt samen met je voorkeur, en uiteraard de maat van het schepje, maar een goed uitgangspunt om mee te beginnen is  3 schepjes koffie (+/- 20 gram) per 300 ml water.

De verhouding tussen water en koffie is bij filterkoffie natuurlijk anders dan bij espresso en je kan er prima mee experimenteren. Minder water geeft een zwaardere koffie, meer water maakt de koffie juist wat milder.


Ongefilterde koffie

Je kan natuurlijk ook koffie zetten zonder papieren filter, de zogenaamde ongefilterde koffie varianten.

Een van de bekendste daarbij is de koffie gemaakt met een cafetière, ook wel French Press genoemd.

Bij deze zetmethode wordt heet water over grof gemalen koffie gegoten. Deze laat je vervolgens enkele minuten trekken waarna je de koffie naar beneden drukt.

Cafetièrekoffie is echter wel minder gezond, omdat hier de stof cafestol juist in de koffie blijft en er niet uitgefilterd wordt.

Wil je meer lezen over koffie? Lees dan de blog 10 snelle tips voor fantastische filterkoffie!