Biologische teelt: Koffieboer en consument hebben samen baat bij kwaliteit

Hoewel veel mensen inmiddels wel weten dat er steeds meer koffie wordt geproduceerd die mens en milieu in acht neemt, was het kwaliteitsniveau van deze koffie vaak niet goed genoeg om te kunnen concurreren met niet-organische koffiesoorten. Daar is de laatste jaren verandering in gekomen. Koffie werd traditioneel geteeld als schaduwplant in combinatie met, onder meer, fruitbomen. Die teeltwijze is in ecologisch opzicht zeer goed. In de jaren ’70 kwam de grootschalige ‘zonnekoffie’ echter in zwang: geen ecoproductie, maar een industriële monocultuur waarbij de koffieplant volop in de zon staat. De opbrengst bij deze kweekmethode was veel hoger dan bij de traditionele teelt, maar er waren voor deze grootschalige manier van telen veel meer kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Eind jaren ’80 kwam er steeds meer weerstand tegen deze methode en werd er door een aantal organisaties (waaronder Max Havelaar) gestreden voor een eerlijke prijs voor de koffieboeren in ontwikkelingsgebieden. Dit economische criterium is inmiddels uitgebreid tot de kweekwijze en zo is de eerlijke koffie ook zuivere koffie geworden.

De familie Boot, eigenaar van Boot Koffie / The Golden Coffee Box, doet al ruim 45 jaar rechtstreeks zaken met kleine koffieboeren die via deze methode een eerlijke prijs voor hun product krijgen en worden aangezet om op kwaliteit te telen.

Deze kleine boeren werken al jaren via de methode van ‘schaduw-teelt’ en gebruiken ook veel minder bestrijdingsmiddelen dan bij de grootschalig verbouwde koffie. Steeds meer koffieboeren gaan nu over op organische teelt omdat zij hiervan de voordelen inzien (bestrijdingsmiddelen zijn ook nog eens heel duur). Er is steeds meer vraag naar deze koffie en dankzij de inzet van de telers is ook de kwaliteit de laatste jaren omhoog geschoten.

Prijswinnende organic koffie uit Brazilië

Ook in Brazilië krijgt het fenomeen zuivere koffie steeds meer aandacht. En met resultaat. Zo is er dit jaar een organische koffie als eerste doorgedrongen tot de prestigieuze Cup of Excellence koffiecompetitie. De Brazil Fazenda Santa Terezinha is als enige gecertificeerde biologische koffie (uit maar liefst 963 inzendingen) doorgedrongen tot de top van de prijswinnende koffies van Brazilië. Een koffie die door de jury wordt omschreven als rijp, sappig, levend met een diepe ondertoon van zwarte bessen en veel fluweel.Voorrecht van alle prijswinnaars is dat hun koffie geveild wordt via de Cup of Excellence koffieveiling op het internet. Op deze manier gaat de koffie naar de hoogste bieder en krijgt de trotse koffieboer een heel goede prijs voor zijn product. Barend Boot weet ook via de Cup of Excellence koffieveilingen prachtige koffiesoorten aan te kopen. “Nu er ook organische koffiesoorten van uitstekende kwaliteit worden verbouwd is het natuurlijk fantastisch om deze ook aan onze klanten te kunnen bieden” zo geeft hij aan. “De consument vraagt steeds meer om zuivere koffie en wij zijn hier in alle opzichten blij mee.” Naast de Brazilië Fazenda Santa Terezinha, te verkrijgen als filter- en espressokoffie, hebben wij ook biologische koffie uit Nicaragua, Panama en Ethiopië.

Boot Koffie laat iedereen kennismaken met prachtige smaken van verrassende koffies uit de gehele wereld. Boot Koffie heeft altijd een prachtig internationaal assortiment biologische kwaliteitskoffie in zowel espresso als filter branding die onder meer via onze webwinkel www.bootkoffie.be worden verkocht. Geluk door smaak.