De geschiedenis en de band met Panama van mij en mijn familie begon meer dan 30 jaar geleden met de Panamaria, de fantastische koffie van de maand oktober met een heerlijk brede laag zoetigheid van fruit zoals abrikoos en chocolade en die subtiel afsluit met een citruszuurtje.

Ik herinner me weer hoe mijn vader Jacob en moeder Marianne, te gast bij de familie Ruiz, bijna 30 jaar geleden voor het eerst koffie proefden in Panama. Ik denk terug aan de manier waarop wij aan wederzijdse uitwisseling van koffiekennis deden. Reflecties komen naar boven van het eerste lot Panamaria koffie die mijn jongere broer Willem en ik in 1993 rechtstreeks uit Panama importeerden. Die Panamaria koffie, die was toen al zo fantastisch ...

Dertig jaar geleden proefden Jacob en Maria, met Maria Ruiz en haar broers Josue en Plinio, vele dagen aan de proeftafel. Het professioneel proeven (het zogenaamde Q graden) was toen nog geen gemeengoed in Panama. Elke dag werden eerst de monsters van allerlei koffieplantages gebrand en vervolgens blind op tafel gezet. Dan stil en sec een ruim uur proeven. Pas daarna volgde de uitwisseling over de smaken. Tijdens zo’n proefsessie ontdekten ze in een koffielot de basis van de Panamaria smaak: veel zoet fruit met een brede body van chocolade en hoge fruittonen met een citrus nasmaak. De scherpzinnige leergierigheid van Maria en de passie van mijn vader… het klikte met de familie Ruiz. Niet alleen voor de koffie, ook op andere aspecten: familie Ruiz was oprecht sociaal betrokken bij hun Indiaanse koffieplukkers en werknemers. Zo werd de naam Pana(ma) – Maria geboren. Vanaf dat moment wordt Maria beschouwd als de oermoeder van onze band met Panamese koffie, en natuurlijk van onze koffieklassieker Panamaria.

De Panamese koffie met de zoete fruitsmaken van rijp geplukte koffiebessen sloeg vanaf 1993 immens aan bij de Boot Koffie klanten. In Nederland smaakten alle koffiemerken naar elkaar: bitter, verbrand, hard en saai. De koffiedrinker in Nederland kende geen andere smaak: “Is dit ook koffie?” Boot Koffie verkocht ieder jaar meer Panamaria koffie.

Maria Ruiz zet zich al haar hele leven zowel zakelijk, academisch als met hart en ziel in voor de koffieplukkende lokale indianen, voor het betere levensomstandigheden en behoud van hun cultuur. Zij heeft ook veel trainingen en scholingsprogramma’s opgezet zodat de Ngobe Bugle indianen specialty koffie leren verbouwen. Zij is ervan overtuigd dat de Ngobe Bugle de koffiebessen kunnen “horen en ermee spreken”, contact hebben met hun natuurlijke omgeving dat wij zijn kwijtgeraakt. In haar hele leven heeft zij altijd met respect en passie voor iedereen binnen de koffieverbouw gehandeld en door haar kennis en ervaring, geloof ik haar daarin.


Barend Boot, Maria Ruiz en Jacob Boot

Een groots moment voor mij was toen ik begin 2001 koffieboerin Maria Ruiz in onze koffiewinkel in Baarn kon ontvangen. We maakten samen een tour langs een aantal horecazaken die Panamaria serveerden. Voor de horecaondernemer en zeker voor ons beiden een geweldig moment! Bij elk volgend bezoek aan elkaar leerden onze bedrijven weer zoveel meer over en van elkaar!


Koffiebrander Rick Maas, Barend Boot en Ricardo Koyner

Door zakelijke tegenslagen en de toenmalige koffiecrisis in Panama was de koffieplantage van de familie Ruiz niet langer in staat om Panamaria te leveren. De Panamaria koffie wordt al jaren verbouwd door de Panamese koffieboer Ricardo Koyner, waar Boot Koffie al meer dan 20 jaar mee samenwerkt. Een minstens even gedreven koffieboer met vele onderscheidingen en super-innovatief. Ricardo is ook een geweldige ambassadeur voor de Panamese koffie sector en zorgt heel goed voor zijn plukkers.

Begin dit jaar stond Ricardo bij ons in de koffiewinkel in Baarn en presenteren wij samen zij aan zij trots de laatste oogst van “zijn” Panamaria, nog steeds met dezelfde fantastische smaaktonen als die eerste koffie van Maria Ruiz, zij was en blijft gewoon de oermoeder van deze geweldige koffie.

Bestel de Panamaria als espresso- of filterkoffie