Tijdens een cuppingsessie van meesterbranders Rick Maas en Arnout de la Rambelje ben ik aanwezig om foto's te maken. In de proefruimte waar het schoon en geordend is als bij een laboratorium gaan de heren uiterst geconcentreerd en punctueel te werk. Vandaag worden de filterkoffies geproefd en geëvalueerd. Alles staat geordend klaar en de heren gaan aan de slag. Het is een procedure die ongeveer een uur in beslag zal nemen maar ik beschrijf kort wat ik aanschouw:

Eerst wordt er geroken aan versgemalen koffie. De neuzen verdwijnen in de vele tassen waar de vrijgekomen aroma's van de verschillende koffiesoorten worden beoordeeld. Daarna wordt er heet water op het maalsel geschonken en geobserveerd hoe de koffie "bloeit" en geuren vrijgeeft. Na een korte rustperiode vormt zich een zogenaamde korst aan het oppervlak van het mengsel van gemalen koffie en heet water. Aan één van de proevers de eer om als eerste de korst te "breken". Met een cuppinglepel wordt het mengsel omgeroerd. De vrijkomende aroma's worden grondig opgesnoven om de geur goed te kunnen beoordelen. Hierna mag er eindelijk geproefd worden. Met de cuppinglepels wordt de koffie luidruchtig in de monden geslurpt en verspreid. Zo worden de verschillende kenmerken als zuurgraad, body, zoetheid en nasmaak beoordeeld. Het algehele smaakprofiel wordt geëvalueerd. Met een digitaal scoresysteem worden de verschillende aspecten van de koffie beoordeeld. Dit helpt bij het kwantificeren van de kwaliteit. Nadat Rick en Arnout hun individuele beoordelingen hebben verwerkt, wordt er geëvalueerd. Verdere details mag ik niet vrijgeven maar unaniem wordt de Panama Mi Finquita Limited Edition als smaaksensatie beoordeeld.

Wil jij ook de Panama Mi Finquita beoordelen?
Bestel en proef het zelf!