Blog: Koffiebrander Rick Maas

Reis deel 1 - PANAMA

Begin van de zomer reisde Rick Maas, onze koffie inkoper naar het prachtige Panama en reisde door naar het indrukwekkende Colombia. Op bezoek bij koffieboeren en een zoektocht naar mooie nieuwe koffies. 

Rick Maas: “Ik was er al veel vaker geweest, ik ken de boeren, ken het gebied en wist precies waar ik terecht zou komen. Maar alsnog, mijn mond viel open van verbazing. Ik werd zo geraakt door de prachtige natuur, waanzinnige vogel- en dierengeluiden en de energie die de mensen je geven. Meteen bij de eerste stap op de betoverende plantages wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld. Dat geeft mij enorm veel motivatie om de nieuwe ontdekkingen te vertalen in ons bedrijf Boot Koffie en voor jullie, de koffieliefhebbers!”

In Panama reist Rick direct naar de Kotowa plantage van Ricardo Koyner, de koffieboer van onze Panamaria koffie. Hij is een bijzonder fanatieke koffieboer en altijd bezig om zijn plantages en werkwijze te verbeteren. Zo heeft hij het droogproces van de gewassen koffieboon helemaal geoptimaliseerd. Dit zorgt voor een geweldige smaak .  

Na het plukken van de rijp rode bessen wordt het vruchtvlees van de koffiepit gewassen. Daarna wordt ze gedroogd van 65 % vochtigheid naar 10-11 %. De snelheid van het drogen en de wijze waarmee en waarop bepaalt ook veel van de smaak gelaagdheid.


Koffieboer Ricardo Koyner

Voor Ricardo zijn er drie pijlers heel belangrijk, waar wij helemaal achter staan, ook onze missie:
1. Goede kwaliteit koffie
2. Goed voor de mens: in zijn geval de plukkers die voor hem werken
3. Verantwoord met de natuur omgaan, hij heeft hiervoor ook twee keer een prijs gewonnen: National Environmental Award

Koffieplanten in bloei. Dit heet flowering. Het duurt nu nog 8 maanden voordat hieruit volwaardige koffiebessen zijn gegroeid.



Dit is een kleine koffie depulper, een soort ‘kneus’ machine. Hiermee wordt de koffiebes ontdaan van zijn ‘besvelletje’ (perkament of hoornvlies). Dit wordt toegepast op gewassen koffie. Vervolgens wordt het pectine laagje eraf gewassen en wordt de boon te drogen gelegd. Dit noemt men ‘gewassen koffie’.


Op bezoek bij de Hartmann familie. Op de foto zien we Ratibor en Alice.

Bestel koffie uit Panama

Reis deel 2 - COLOMBIA

In Colombia sluit Eva - Nederlandse collega van het MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) aan om samen de plantages te bezoeken. In samenwerking met het MVO zitten wij in de Futureproof Coffee Collective, een netwerk van koffieproducenten, -importeurs, -branders en retailers dat samen strijdt voor de toekomst van koffie. Leer hier meer over in onze andere blog: Colombia Kachalu

Op het puntje van onze stoel tijdens de spannende autorit!
Ze zeggen altijd dat Colombia een gevaarlijk land is door de aanwezigheid van de guerrillagroeperingen FARC, ELN en de drugsbendes. Maar wat Rick vooral als gevaarlijk beschouwde waren de wegen. Toen hij daar was regende het enorm hard en dit veroorzaakte gevaarlijke taferelen op de wegen als rotsblokken, gruis en modderstromingen. Hij kwam dan ook veel ambulances tegen onderweg. Het was even schrikken toen een scooterrijder op een rotsblok knalde. De bestuurder moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Het was een te spannende rit maar gelukkig zijn zij toch veilig op de plaats van bestemming aangekomen.
Uiteindelijk kwam Rick bij de Canyons in de regio Santander. Dit zijn gigantische ravijnen waar je honderden meters naar beneden kunt kijken vaak zonder de bodem te kunnen zien. Een bijzonder indrukwekkende verschijning. Vervolgens reden zij met de auto over de toppen van bergen, en voelden zij zich heel klein. De Canyons zijn een ruig en droog gebied.  Een enorm contrast met de groene oase waar zij uiteindelijk in belanden. De Kachalu plantage is een groene oase vol koffiestruiken en andere planten.

Familie Santander


Kachalu boeren organisatie

De Kachalu boeren produceren in totaal 800.000 kg koffie per jaar. Hiervan is 650.000 kg Rainforest en Organic gecertificeerd omdat het volgens strengere eisen op milieuvriendelijke wijze wordt verbouwd. Dit zijn de twee hoogste certificaten die je kunt behalen. De gecertificeerde koffie komt in aanmerking voor een bonusregeling waardoor de koffieboeren een hogere kiloprijs ontvangen voor hun koffie. Met de Kachalu boeren werken wij al al meer dan 15 jaar samen!

Van de 650.000 kg Rainforest en Organic gecertificeerde koffie is weer een klein deel (50.000 kg) beoordeeld als 85+ koffie. Door deze cuppingscore door het FNC koffie panel valt de koffie van deze hoge kwaliteit onder specialty koffie. Hiervan kopen wij als Boot Koffie, ruim 34.000 kilo in. Geweldige koffie zowel als filter en als espresso!

Bijzonder hieraan is dat de boeren een nog hogere bonus krijgen: het dubbele. Dit is de reden dat ons doel is om nog meer van deze koffie te verkopen, de boeren krijgen namelijk het maximale betaald. 

Met een twee jaar durend project van Boot i.s.m. het MVO en de Kachalu organisatie is bewezen dat de Kachalu koffie die we van de boeren krijgen nog maar een heel kleine verbetering nodig heeft om helemaal klimaatneutraal te zijn.  Daar waar voor doorsnee ongebrande Colombiaanse koffie per kilo eigenlijk Euro 7 ,-  extra zou moeten worden betaald om klimaatneutraal te worden, is voor de Kachalu koffie maar 70 cent nodig.
Helpen jullie mee? 

Bestel koffie van de Colombia Kachalu plantage