Rick en Esther bezochten Kopepi Ketiara in Takengon, Sumatra. Sumatra is het grootste eiland van Indonesië. Een eiland met een grillige geschiedenis en een enorme natuurlijke rijkdom die varieert van berglandschap, vulkanen, moerassen en regenwouden tot watervallen en meren. Bijna het hele eiland is Islamitisch, waarbij in de provincie Aceh de streng Islamitische sharia wet geldt.


Foto: Esther samen met chairwoman Rahmah

De coöperatie Ketiara werd in 2008 opgericht door chairwoman Rahmah, wat bijzonder is in Medan. Er zijn ca. 1100 coöperatieleden, waarvan 70% vrouwelijk.

Ketiara heeft een welverdiende reputatie opgebouwd als producent van uitstekende Fairtrade en biologische koffie. Rahmah stimuleert de leden door ze goed boven de marktprijs te betalen, maar ook door gemeenschapsprogramma's te maken waardoor boeren aangemoedigd worden om lid te blijven Alle koffies die verbouwd worden zijn gecertificeerd. Het geld dat de koffieboeren extra ontvangen door de Fairtrade Premium bonus op hun koffie gaat rechtstreeks naar projecten die de lokale gemeenschap ondersteunen. Gelijkheid van mannen én vrouwen is hier heel belangrijk. BOOT Koffie koopt koffie van het Hutan project. Dit project is in samenwerking met Ketiara en DRWakefield ontwikkeld om de bescherming van de bossen op Sumatra te financieren. Wij betalen dan, bovenop de standaard afgesproken koffieprijs, een premium-fee. En met dit opgehaalde bedrag helpen zij de koffieboeren te moderniseren en te verbeteren. Je kunt dan denken aan het aanleggen van betonnen paden voor het transport van de koffie. Zodoende hoeft men niet meer met grote manden te lopen over de steile en zanderige paden. Investering in onderhoud of aankoop van apparatuur kan ook gefinancierd worden via deze fee.

Foto: Groene koffiebloesem en -bessen voor de oogsttijd

Wij zijn te gast nog voor de oogsttijd. Het werk gaat het hele jaar door. Een enkele bloesem en wat groene bessen laten zich zien aan de struiken. Deze worden nu gesnoeid aan de bovenkant, zodat de zon de koffiebessen langzaam kan verwarmen en laten rijpen. Voordat het regenseizoen begint is de wens ze allemaal rood te kunnen oogsten. Door de klimaatverandering is het tegenwoordig moeilijk om te bepalen wanneer dit seizoen zal inzetten. Zingend wordt alles in dit koffiebos verzorgd. Ze zijn ervan overtuigd dat de muziekklanken worden opgenomen door de koffiebessen. De aanwezige schaduwbomen en -planten krijgen ook alle aandacht. Schaduw is belangrijk voor de koffiestruiken. De plantages zijn al generaties in de familie en kunnen niet uitbreiden. Bomen die te oud zijn worden direct door nieuwe bomen vervangen die het liefst ook wat opbrengen, met behoud van de biodiversiteit. Bananenplanten, sinaasappel- en avocadobomen, kaneel, jackfruit en sereh zijn hier te vinden. Niet alleen ten behoeve van schaduw, maar ook zorgen deze voor extra inkomsten. Vruchten worden op de lokale markten verkocht. Ook trekken zij vogels aan. Deze eten (schadelijke) insecten en de uitwerpselen zorgen weer voor de bemesting van de bodem.

Deze koffiereis laat ook het ruwe randje zien van het leven in het Gayo-gebergte en Sumatra. Wij vinden dat dit ook benoemd moet worden. De gemiddelde Sumatraanse inwoner heeft het nog altijd moeilijk. Afval wordt niet opgehaald door ophaaldiensten. Vuil wordt nog veelal direct verbrand, vaak in de berm. Bij Ketiara zijn er door de goede inkomsten voor zowel koffie als de extra's meer mogelijkheden. Zo kunnen kinderen een (universitaire) opleiding volgen d.m.v. een beurs, zijn er workshops t.b.v. het maken van organische meststof, onderhoud van apparatuur en is er aandacht voor de volgende generatie koffieboeren. Het milieu is voor iedereen een grote uitdaging, maar we gebruiken onze omgeving met z'n allen. Om positieve veranderingen aan te brengen is het nodig dat een grote groep mensen zich betrokken gaat en blijft voelen.

Deze reis heeft weer laten zien dat koffie meer dan alleen een product is. Het is warm, gastvrij en verandert het leven van mensen.

Terima kasih!
Met een koffiegroet van Esther en Rick

Indonesia Sumatra Organic