Heb jij enig idee hoe koffie groeit? Hoe ziet het er eigenlijk uit voordat wij het kopen? En weet je ook waar het vandaan komt?

Koffieplanten groeien in de buurt van de evenaar. Om je een idee te geven, een top vier van meest producerende koffielanden:
nr1: Brazilië
nr2: Vietnam
Nr3: Colombia
nr4: Indonesië

Het begint allemaal met een klein wit bloemetje dat erg naar Jasmijn ruikt. Uit dit bloemetje groeit een bes dat in eerste instantie groen is van kleur. De bes verkleurt (bij de meeste soorten) naar mate zij groeit van groen naar donker rood totdat ze rijp genoeg is om geoogst te worden.
In elke bes zitten in principe twee koffiebonen met de platte kant tegen elkaar en de bolle kant naar buiten.

Een koffieplant begint na ongeveer drie jaar bessen te dragen. Afhankelijk van het type plant kan deze een hoogte bereiken van 10 tot 15 meter. Echter worden deze op koffieplantages gesnoeid tot ongeveer 3 meter, dit maakt het oogsten eenvoudiger!
Over het algemeen is er maar één oogst per jaar met uitzondering van landen die dicht op de evenaar zitten waar er weinig tot geen verschil is in natte en drogen seizoenen.

Wist je dat een koffieboon groen/grijzig van kleur is als hij uit de bes komt? Pas wanneer je de boon gaat branden krijgt het de specifieke koffiekleur en geur. Doe je de boon ongebrand in je mond dan zul je merken dat hij keihard is en totaal niet naar koffie smaakt.

De meest gebruikte koffieplanten zijn Arabica en Robusta. Twee verschillende soorten planten die anders groeien, er anders uitzien en heel andere koffiebonen produceren. Binnen de Arabica en de Robusta vallen ontzettend veel variëteiten die ieder een andere smaak bevatten.

Het leuke aan koffie is dat het net als druiven specifieke smaakkenmerken heeft van de plek waar het vandaan komt. Koffie uit Brazilië smaakt bijvoorbeeld heel anders dan koffie uit Kenia en Keniaanse koffie is op zijn beurt weer niet te vergelijken met koffie uit Indonesië.
Over het algemeen kun je zeggen dat koffie uit Azië wat kruidiger is en koffie uit Afrika wat meer fruit- en bloemsmaken heeft.

Na het plukken worden de koffiebessen gedroogd. Dit kan op verschillende manieren.
De meest gebruikte techniek is de gewassen variant. De koffiebessen gaan door de ontpulper om de koffieboon te ontdoen van de schil. Vervolgens worden de koffiebonen gewassen en te droge gelegd op een betonnen patio. Dan is het belangrijk om de koffiebonen regelmatig om te keren voor de optimale droging.

Zodra het gewenste vochtgehalte is bereikt worden de koffiebonen met daaromheen de hoornschil in zakken opgeslagen. Dit is een belangrijke stap omdat bij deze stap de smaken in de koffie zich goed kunnen ontwikkelen. De koffie laten rusten gebeurt meestal voor een periode van één tot drie maanden.
Als de koffie lang genoeg heeft gerust gaan de zakken open en wordt de hoornschil verwijderd. De hoornschil is een beschermingslaag om de koffieboon heen.
Daarna wordt het nog: gesorteerd op grootte en defecten worden er uitgehaald

Als de bonen gedroogd zijn worden ze gebrand. Hierbij worden de suikers in de boon gekarameliseerd waardoor de aroma en de smaak van de boon ontstaat. In de branding kennen we verschillende gradaties, van lichtgebrand tot zeer donker gebrand.