We hebben een kort interview afgenomen met koffieboer Don Juan Dario Gomez. Zijn Colombia La Villa de Don Juan - Limited Edition krijgt op dit moment veel lof van onze koffiedrinkers. Reden genoeg om eens dieper in het verhaal achter de koffie te duiken.


Hoe ervaar jij als koffieboer het feit dat mensen in Nederland jouw koffie drinken?
Als producent ben ik bijzonder trots dat jullie mijn koffie (Colombia La Villa de Don Juan - Limited Edition) drinken. Ik deel de foto's die jullie sturen en producten in jullie webwinkel trots met mijn familie vrienden en medewerkers. Zo raken zij extra gemotiveerd door het feit dat onze speciale koffie bij BOOT en haar klanten goed wordt ontvangen en tegen een eerlijke prijs wordt geconsumeerd. En dat in een van de grootste koffie consumerende landen ter wereld.

Hoe gaat alles op de plantage op dit moment?
Onze plantage bevindt zich in Isnos, ten zuiden van het departement Huila, Colombia. We bezitten zelf 6 hectare grond, en mijn neven en anderen waar wij mee samenwerken hebben nog eens 18 hectare toegevoegd aan dit speciale project. Dit resulteert dus in een totaal van 24 hectare aan koffieplantages. We verbouwen er verschillende koffiesoorten, waaronder Bourbon, Pacamara, Caturra, Geisha, Castillo en Papayo. Ik heb uitgebreide ervaring in het agronomisch beheer van gewassen (optimaliseren van de productie en duurzaamheid van landbouwgrond) en besteed veel aandacht aan alle aspecten van het verwerken van nieuwe profielen. Desondanks blijf ik altijd streven naar het bekend maken van onze typische herkomstprofielen.

Waarom maak je gebruik van gistfermentatie voor de koffie en waar heb je dit geleerd?
Het leren van deze fermentatiemethode was een uitdaging, keer op keer, totdat ik de gewenste resultaten behaalde. Het was geen eenvoudige opgave, omdat ik weliswaar kennis had van de agronomie, maar niet van cupping (proeven van koffie) en de verschillende verwerkingsprocessen. Ik vertrouwde op het internet en digitale platformen om mijn kennis uit te breiden, wat niet altijd gemakkelijk was. Toch zijn de resultaten boven verwachting en kan ik trots melden dat ik mij de volgende vaardigheden eigen heb gemaakt: agronomie, verwerking, branden, cupping en barista-technieken. Ik maak momenteel gebruik van gist, most en fruitextract om de profielen van verschillende variëteiten te verbeteren en te helpen bij het ontwikkelen van meer gedefinieerde smaaktonen voor elke variëteit in de tas. In het bijzonder als de oorspronkelijke smaaktonen minder uitgesproken zijn.

Kun je ons iets bijzonders vertellen over de Don Juan Limited Edition?
De huidige Colombia La Villa de Don Juan - Limited Edition is een nieuw profiel van hoogwaardige pacamara-koffie, zorgvuldig geteeld met uitstekend agronomisch beheer en een zeer nauwkeurige handmatige selectie. Het is met zorg op de selectietafels gelegd, gefermenteerd in de kersen en tot pulp verwerkt. Daarna is de koffie gewassen en onderworpen aan het proces van toevoeging van gist en most. Uiteindelijk is het 72 uur gefermenteerd in een bioreactor.

Achter elk profiel schuilt veel arbeid, jarenlange toewijding en talloze mislukkingen om dit specifieke type profiel te bereiken.

Geniet ervan, we zijn er trots op deel uit te maken van het koffie assortiment van BOOT.

Met vriendelijke groeten uit La Villa de Don Juan.

Proef de koffie van Don Juan