Colombia koffie is altijd een belangrijke koffie voor Boot en haar klanten geweest. Toen mijn vader Jacob 45 jaar geleden met Boot begon, was Colombia al een van de basis koffies in het assortiment.

Dat is niet gek, want Colombia koffie is een heel toegankelijke koffie. Een koffie ook die je makkelijk de hele dag doordrinkt.

Dit is altijd zo gebleven. Vanaf 2003 kocht Boot vaak op een direct trade manier Colombiaanse koffie in. Zo presenteerden we in 2003 trots de nummer 2 uit de Cup of Excellence, de boerderij Buena Vista, een organic koffie,  en de Colombiaanse ambassadeur kreeg in Utrecht in winkel Rio de Bio met veel bombarie  de eerste tas gepresenteerd.  Een pakje van 250 gram kostte wel  Euro 18,50 maar de koffie vloog de winkel uit en veel mensen gingen Colombiaanse koffie proeven.

In 2008 waren we op een koffie festival in Concordia Colombia en kochten we van diverse boeren bijzondere grotere lots. Ook de biologische boerderij Mesa de Los Santos leverde ons verschillende prachtige koffies. Vanaf 2009 koopt Boot de organic Colombia van de Kachalu cooperatie uit Santander. Met elke kilo verkochte koffie ging een vast bedrag extra in een bijdrage-pot voor scholing en studiekosten in de boerencooperatie. Deze organic boeren cooperatie is in het verleden prijswinnend geweest. Nu het veiliger wordt in dit gebied in Colombia kunnen we deze cooperatie bezoeken. Onze kwaliteits controleur en brander Rick gaat er hartje van de oogst in december heen!

Limited koffie met naam van de boer(in), Cauca specialty koffie!
Dit is een specialty koffieproject voor vijf jaar in provincie Cauca Colombia en wordt door ons sinds juni ondersteund. De meeste koffiegebieden in Cauca liggen tussen 1500 en 2100 meter hoogte. De overgrote meerderheid van  koffieboeren heeft net 1 – 1,5 hectare koffie-aanplant en is dus een kleine boer.  

Mijn broer Willem Boot (Boot Coffee USA) begon dit jaar aan een project in Colombia samen met de federatie van koffieboeren (F.N.C.) om door scholing de boeren een beter leven te geven en wij helpen daar graag aan mee. 9000 koffieboeren krijgen scholing en begeleiding om kwaliteitskoffie te verbouwen. Daarmee ontvangen ze een betere prijs. Bovendien komt de koffieboer zo in direct contact met branders. Doel hiervan is om voldoende inkomen te genereren en beroepstrots zodat zij het aanbod van de coca maffia kunnen weerstaan.

Het project draagt bij aan welzijn en vrede in Colombiaanse post-conflict gebieden door scholing, de aanbouw van hoogwaardige kwaliteitskoffies en versterking van de band tussen boer en afnemer.
 
In juni waren de vertegenwoordigers van boerencoops in onze Baarnse Koffiewinkel en de Boot Branderij in Amersfoort. Het was een warme ontmoeting. Ondanks de taalbarriere verstonden we elkaar. De noodzaak om met betere kwaliteit koffie een betere prijs te krijgen en zo ook uit de vicieuze cirkel met de coca- aanplant te komen werd zo duidelijk. We spraken af om in augustus als proever mee te doen aan het selecteren van de beste koffie lots van Cauca. Cauca is jarenlang heel onveilig geweest door de strijd tussen leger en de guerilla organisatie Farc. Nu de Farc de wapens neergelegd heeft, is het iets rustiger en iets veiliger geworden. De koffieboeren snakken naar vrede en meer zekerheid van een betere kwaliteit en prijs.

Veiling en Feest van de beste koffies van Cauca
In augustus werd de verkiezing van de beste koffies van Cauca gehouden. Ruim 200 boeren hebben hun koffie ingeleverd. Uit de beste 30 koffies kozen wij met de internationale juryleden samen met de FNC proevers de top tien. De winnende koffies werden geveild vanuit de hele wereld  door inkopers uit Colombia, USA, Japan, Nederland en Zuid-Korea. De feestelijke sfeer onder de boeren was ontroerend.

De betekenis van deze verkiezing en de veiling van de winnende koffies drukt zich het beste uit in de uitspraak van een deelnemende koffieboer:

‘Ik besta omdat jullie mijn koffie kopen en mijn naam gebruiken’

Boot koffie kocht op de veiling drie prijswinnende koffies. Uit de ‘gewassen’ categorie de No. 3 Maria Renalda Chinauicue en No. 5 Cabildo Indigena Tacueyo. Beide integere koffieboerinnen, die zich inzetten voor (biologische) aanbouw. Uit de ‘natural‘ categorie kochten we de No. 1 van Santiago Andres Bermudez Taborda, een ware kampioenskoffie, van een jonge, zeer innovatieve koffieboer waar de energie vanaf spat.

Barend Boot
E: info@bootkoffie.nl
T: 035 54 171 78

Bezoek / proef- en koopadres:
BOOT Koffiewinkel
Laanstraat 49
3743 BB Baarn

Goede link over dit specialty koffieproject:
https://dailycoffeenews.com/2018/09/05/best-of-cauca-auction-a-model-for-coffee-success-in-colombian-post-conflict-zones/