Wie ben je en wat is jouw functie bij Boot?
Ik ben Rick Maas. Mijn functie is inkoper van groene koffie, kwaliteitscontroleur en hoofdbrander.

Waarom werk je met koffie?
Ik vind koffie een heel erg mooi product. Het is mijn werk en mijn passie. Het blijft heel bijzonder hoe verschillende smaken uit verschillende koffiebonen kunnen komen. Sommige koffies kunnen bijvoorbeeld heel erg fruitig smaken, andere juist heel erg bessig of juist met wat meer rumtonen in zich. Elke fase van het traject van bes tot de koffie in jouw tas heeft invloed op de smaak: hoe de boer de koffie verbouwt, hoe de koffie wordt verwerkt, hoe de koffie wordt gebrand en hoe de koffie uiteindelijk wordt gezet. Zo kun je in elke fase invloed uitoefenen op de uiteindelijke smaak.

Wat is jouw meest memorabele moment als koffieprofessional?
Ik weet het nog als de dag van gisteren. In 2018 ging ik naar een koffieplantage in Colombia, in de regio Tolima. Toen ik op de plantage aankwam, stond er een heel klein en eenvoudig huisje midden in een werkelijk adembenemende natuur. Ik maakte kennis met de koffieboeren en plukkers die er woonden. Het geluk straalde van deze mensen af toen ik hen in de ogen keek. Dat was echt betoverend en een zeer waardevolle les voor mij: je kunt echt gelukkig zijn met heel weinig, als je maar bewust en tevreden bent met de dingen om je heen.

En dan schiet mij nog een ander moment te binnen, toen ik op de Hartmann koffieplantage in Panama was. Ik proefde er verschillende koffies van één koffieplantage. Maar dat er zoveel verschillende smaken te ontdekken zijn op één plantage en dat elke koffie eigenlijk weer een andere smaak heeft, blijft voor mij echt zo indrukwekkend.

En wat ik een heel bijzonder moment vond, is dat we een goede stap hebben kunnen zetten met het Kachalu project die wij onlangs in Colombia bezochten. Hier kopen wij al jaren onze organic Colombia Kachalu koffie. En nog steeds belonen wij deze koffieboeren extra voor het produceren van koffie met een 84+ en 85+ kwaliteitswaardering. Met dezelfde boeren zijn wij in gesprek gegaan om samen te kijken wat er financieel nodig was. Zo kunnen wij als koffiebranderij ook investeren in de toekomst van de boeren en onze samenwerking. We hebben nog een verhoging kunnen doorvoeren om zo de boeren tegemoet te komen. Dit zodat ze een extra nette prijs voor hun koffie ontvangen en daar zelf ook content mee zijn. Wij zijn overigens de enige koffiebranderij die een extra bonussysteem voor de betere kwaliteit hanteert van de boeren van het Kachalu project.

Wat is naar jouw mening een koffie die iedereen moet proberen?
Dat is eigenlijk best wel een lastige vraag. Smaak is zo ontzettend persoonlijk. Omdat binnen ons assortiment er zoveel verschillende soorten en smaken zijn, is mijn advies: kijk eens wat je zelf lekker vindt of vraag advies aan een koffieprofessional in onze Koffie Winkel. Probeer, ruik en proef eens goed welke soort het beste bij jou past. Als ik je een specifieke koffie mag aanraden die heel bijzonder is om te proberen, dan is dat de Panama Hartmann Birdsong. Deze kun je goed zetten met een espressomachine, maar ik vind hem persoonlijk misschien wel het mooist tot zijn recht komen gezet als koffie met een volautomaat. Als je daar een aantal tassen mee zet en experimenteert met de maalgraad en de intensiteit van de boon en kijkt wat het beste bij jou past, dan kom je uiteindelijk tot een hele mooie gebalanceerde koffie. Je zult er dan ook veel fruittonen, mooie zuren, een mooie zoetheid en verrassende smaken in terugvinden.