Wie ben je en wat is jouw functie bij BOOT?
Ik ben Barend Boot. Eigenaar, adviseur van het inkoopteam en van de marketing. En ik proef natuurlijk ook de koffies mee! Broer Willem en ik namen BOOT over in 1993 van onze ouders Jacob en Marianne, vanaf 1998 werd ik volledig eigenaar.

Waarom werk je met koffie?
Van jongs af aan ben ik ermee geïnfuseerd. Die ongelooflijke hoeveelheid geuren van koffie, dat is fantastisch. Tenminste, wanneer je specialty koffie ruikt. Dan word je mogelijk geraakt door een caleidoscoop en regenboog van geuren uit de natuur, uit biologische tuinen, uit magische oorden. Een geschiedenis van geurbewustzijn opent zich en dat alles zet zich voort in je smaak en in de nasmaak. Zo'n specialty koffie-ervaring brengt me in het nu, en ik voel me één met mijn geest, lichaam en ziel. En het mooie is: ik zie dat ook bij zoveel andere koffiedrinkers. Een geluksgevoel en 'ik ben er helemaal'. De kunst van het produceren, branden en zetten van koffie is het hart van die potentiële geuren en smaken te raken. Alsof je samen met je koffie aan het dansen bent naar de volgende intense ervaring.

Is het fanatisme of een gekte? Is het overdreven? Echt niet. Zo'n tas koffie is een ongelooflijke luxe, waar je vele mensen blij mee kunt maken.

Een belangrijke andere reden dat ik met specialty koffie werk is dat ik zo de wereld mooier kan maken. BOOT gaat het erom dat de wereld en iedereen die bijdraagt aan de koffie, van boer tot koffiedrinker, er beter van wordt en gezien wordt. De boer met een goede verdienste en met de familienaam op de verpakking, de plukkers met een leefbaar loon. Boerenfamilies die we soms al decennia kennen. En koffie die zoveel mogelijk op een natuurlijke en zoveel mogelijk biologische wijze verbouwd en geproduceerd wordt. Zodat ook de flora en fauna zuiver blijven en er beter van worden. En de koffiedrinker die erop kan vertrouwen dat de volgende koffie ervaring opnieuw intens wordt.

Dat is Geluk door Smaak.

Wat is jouw meest memorabele moment als koffieprofessional?
Er zijn duizenden momenten. De momenten dat de Panamese boeren in onze Koffie winkel op bezoek kwamen en hun koffie uit de BOOT verpakking proefden. Het bezoek van Maria aan horeca zaken waar de Panamaria geschonken wordt en het bezoek van de koninklijke familie van Thailand. Het proeven van de koffie met mijn vader Jacob en het zingen van het Koffielied 'Ruik de Koffiestruik' voor honderden boeren in Colombia. Met Willem het proeven van tientallen koffiesoorten in Ethiopië, Colombia om de beste koffies uit te kiezen voor de koffieveilingen. De biologische aarde van Paulo en zijn geluksgevoel en trots hiermee. De keren dat een koffielot op de proeftafel mij helemaal raakt tot in mijn tenen. Zoals de eerste keer dat ik de Hartmann Natural proefde in 2012 op de proeftafel bij Ratibor en Tessie. Ik wist : Dit is de ultieme winnaar. En kort geleden nog het bezoek van de specialtyafdeling van de Federatie van Koffieboeren uit Colombia aan Boot Koffiewinkel en Branderij om het gezamenlijke project voor 86+ koffie van de biologische Kachalu-boeren te intensiveren.

Wat is naar jouw mening een koffie die iedereen zou moeten proberen?
Goede vraag. Probeer opnieuw onze organic Colombia Kachalu en filter en espresso en onze Limited Edition koffiesoorten! Zo krijgen wij binnenkort een heel bijzondere organic gecertificeerde Geisha van Kachalu boerin Adriana Beltran. Mijn advies: zet je standaard koffiezetmethoden opzij. Ga in plaats daarvan één voor één de verschillende koffiezetmethoden uitvoeren zoals die in het BOOT-zethandboek staan, met dezelfde filterkoffie.

Je zult versteld ervan staan hoe briljanter je soms het hart van de koffie kunt raken omdat je de handelingen nauwkeuriger uitvoert. En daar word jij (en ik) ook gelukkig van.