Dit keer is het de beurt aan onze Alejandro. De altijd vrolijke (ja, echt), gastvrije barista en trainer heeft een passie voor alles wat met koffie te maken heeft. Dit zie je terug in zijn prachtige Latte Art-creaties, leerzame koffietrainingen en proef je in de met precisie gezette tassen koffie.

Wie ben je en wat is jouw functie bij BOOT?
Ik ben Alejandro Stalpers en binnen BOOT help ik onze gasten in de winkel heel graag met het uitkiezen van de juiste koffies. Hier vervul ik ook met erg veel plezier de rol van Barista. Daarnaast geef ik workshops en barista-trainingen aan het personeel van horecaondernemers die onze mooie koffies schenken. Zo leren zij precies hoe ze de perfecte espresso moeten zetten.

Waarom werk je met koffie?
Toen ik een hele tijd geleden mijn eerste espressomachine aanschafte, werkte ik in de keuken. Hier was ik al druk bezig met het combineren van smaken en van alles proeven. In mijn vrije tijd was ik veel aan het hobbyen met mijn espressomachine. Al snel belandde ik, als een ware nerd, in de rabbit hole genaamd koffie. Ik wilde het liefst alle ins en outs weten om de perfecte espresso te zetten. Hoe krijg ik al die smaken nou in dat tas? Al snel veroverde koffie mijn hart. Hierdoor ben ik, naast mijn basis-koksopleiding, direct begonnen aan een opleiding in koffie. Ik had geen geduld om te wachten. Hier kwam alles aan bod: van groene koffie, filterkoffie, tot herkomsten en meer. Ik was helemaal verkocht en had mijn doel gezet: ik ga in de koffie werken!

Wat is jouw meest memorabele moment als koffieprofessional?
Oee, interessant, dit kunnen meerdere dingen zijn: een geslaagde training of workshop waarin ik de trainees en enthousiastelingen help en kennis bijbreng. Want hoe meer kennis er is, hoe beter de koffie wordt. Daarnaast is werken op het Amsterdam Coffee Festival altijd gezellig, omringd door alle mede koffie-nerds uit de koffiewereld. Dit is altijd een inspirerende plek om te werken en een mooie plek om de koffies van BOOT te laten proeven. Ik denk dat mijn dagen bij de Horecava dit jaar ook extra mooi waren. Hier schenken we onze mooie koffies aan onze toekomstige horeca klanten. Ondertussen waren hier de Nederlandse Koffiekampioenschappen bezig. Hier deed Zjevaun Janga aan mee en won uiteindelijk de titel Dutch Barista Champion 2024 en was een van de finalisten op het WK. Super gaaf toch? Ik vond zijn run heel inspirerend. Er zat alles in wat ik zo mooi vind aan het baristavak: in geuren en kleuren beschrijven welke smaken er in de koffie te vinden zijn, met kennis en kunde praten over het mooie product en nieuwsgierig maken naar, en het laten proeven van, perfect gezette koffies. En dat alles onder begeleiding van mooie muziek.

Wat is naar jouw mening een koffie die iedereen zou moeten proberen?
Nou... Uit het vaste assortiment drink ik graag de Indonesië Sumatra Organic. 's Ochtends meestal gezet als filter met mijn V60 filterdripper en later op de dag in de Koffie Winkel & Bar als espresso. Deze organic gecertificeerde allemansvriend met smaken van intens, chocolade, zwarte bes en kruidig is gewoon superlekker en raad ik graag aan!

En... tegelijk met dit interview komt de nieuwe Panama Hartmann Natural Lot 34 (Limited Edition) uit. Een nieuwe oogst betekent ook nieuwe smaken; koffie is een natuurproduct. Dit is echt een hele cleane koffie met smaaktonen van framboos en blauwe bes. Ik blijf mij verbazen over welke tonen er in de koffiebessen te ontdekken zijn, zelfs als de koffie van dezelfde plantage en koffieboer afkomstig is. En dan is koffie ook nog eens een halffabrikaat: er zijn zoveel factoren die nog verandering kunnen brengen in de uiteindelijke smaak van de koffie. De boeren, de branders, maar natuurlijk ook jij tijdens het zetten! Dus blijf nieuwsgierig en probeer eens een keer wat anders.

Hartmann Natural is afkomstig van de Hartmann-familie. Deze plantage, waar wij al meer dan 30 jaar mee samenwerken, is in de specialty coffee-wereld enorm bekend om hun werkwijze en hoge kwaliteit koffies. De koffie is een Natural, wat inhoudt dat het laagje, genaamd de pectine laag, dat tussen het vruchtvlees en de koffieboon zit, als het ware in de boon trekt. Dit is een suikerlaagje en geeft de koffieboon een nog zoetere smaak.