Momenteel is onze Rick Maas op koffiereis in Indonesië. Het eerste deel van de reis bracht hem naar het eiland Java (centraal, oost en west), waar hij o.a. drie projecten heeft bezocht. Java staat bekend om zijn vruchtbare vulkaangrond, die ideaal is voor de koffieteelt. Rick is op zoek naar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden, oogsten en koffiesoorten. Op diverse plantages worden kleine hoeveelheden koffie geroosterd in samplebranders om de smaken te beoordelen en de koffie te keuren. Samen met de koffieboeren en lokale contacten heeft Rick al vele prachtige natural en washed koffies geproefd. In een gesproken bericht voor het team somt Rick haast poëtisch de smaaktonen op die hij zojuist heeft ervaren. We luisteren aandachtig en watertandend. Rick beschrijft: "Je proeft braam-achtig, chocolade tonen, een beetje sinaasappel, steenfruit en brown spice. Echt heel mooi." Woh, dat klinkt toch te gek?!


Rick heeft ook een opvallende video doorgestuurd (video 1) waarin hij een unieke ervaring deelt die hij nog niet eerder heeft meegemaakt. Dit is wel heel bijzonder!


Een persoonlijke boodschap (video 2) van Rick vanaf de Java Blawan-plantage.


(Foto 1)


(Foto 2)

Op de foto's zie je hoe onze Java Blawan Espresso koffie tussen de schaduwbomen (foto 1) wordt verbouwd. Als de bessen rijp, geplukt en gewassen zijn worden ze vervolgens in de zon gelegd (foto 2) om te drogen.

Deze week gaat het tweede deel van de reis naar het eiland Sumatra, waar onze Esther (administratie en webshopbeheer) zich bij hem heeft gevoegd. Met haar passie voor fotografie verwachten we spoedig nog veel meer prachtige beelden en nog meer smaakvolle updates van Rick!