Er wordt enorm veel koffie verbouwd in Brazilië. Het land is de grootste koffieproducent van de wereld. De afgelopen oogst was met 59 miljoen balen van 60 kilo een stuk hoger dan de vorige oogst. Je zou zeggen: genoeg koffie dus. Maar Brazilië beleeft nu ook een grote droogte. Er is 60% minder regen gevallen. Die droogte verstoort de ontwikkeling van de koffiestruiken en de bessen voor de komende oogst.

Onze inkoper (en kwaliteitscontroleur) Rick bezocht een ruime maand geleden de Sao Francisco Bela Vista Fazenda. ('fazenda' betekent boerderij). Op deze koffieplantage wordt onze Brazil Santos Espresso verbouwd. En ook hier is het gevolg van de droogte heel goed te zien.



Het doel van deze reis voor BOOT is om een actueel beeld te krijgen hoe kwaliteit en duurzaamheid worden bevorderd. Uiteraard zijn we er ook om een aantal lots van de nieuwe oogst te proeven.

De fazenda werd meer dan 30 jaar geleden gekocht door Tarcizio Zugliani. Hij startte met een groot aantal verbeteringen om specialty koffie te kunnen produceren. Nu zijn dochter Mara en schoonzoon Clovis de koffiemanagers en bedrijfsleiders. Zij werken vanuit dezelfde kwaliteitsfilosofie als hun (schoon)vader. Moeder Dona Eunice, weduwe van Tarcizio, is de eigenaresse.


Rick heeft een aantal lots van de nieuwe oogst 'pulped natural' tijdens een uitgebreide cupping uit de eerste hand kunnen proeven! Uit zijn aantekeningen somt Rick enthousiast op: "Tonen van zachte zuren van geel fruit, soms iets mango en sinaasappel. Chocolade tonen, bruine suiker en caramel en een balans in goede body."

Wat is anders bij Bela Vista?
Eén ding werd tijdens de uitgebreide reis langs boerderijen en het omliggende landschap opnieuw duidelijk! Deze boerderij is veel compacter en niet zo massaal. Vergeleken met andere Braziliaanse fabrieksmatige koffieboerderijen met eindeloze bijna industriële velden met alleen koffiestruiken is ze een stuk kleiner. Het gebied rond Bela Vista is ook heuvelachtiger en wat 'wilder'. In tegenstelling tot de vaak platte en kale velden van de massa boerderij. Daardoor voelt het ook 'natuurlijk' aan.

De sfeer die op deze fazenda hangt voelt 'authentiek' en 'warm' aan. Met die woorden beschrijft Rick wat hij voelt in de sfeer en ontmoetingen met werknemers. "Er staat niet de meest moderne apparatuur, maar ik voel de charme van traditie en vakmanschap. Een écht familiebedrijf."

Bela Vista heeft een kleine productie. In totaal produceert ze 600 balen koffie. Het is een echte familieplantage met 9 medewerkers. 30% van de boerderij is een inheems gebied voor bosbehoud. Er groeien tientallen inheemse bomen, vooral hardhout, waardoor er veel vogels leven, zoals de caracara, toekan en papegaai.

Meer duurzaam verbouwen en produceren
De hoogte van 1100 tot 1200 meter en de locatie in Mantiquera de Minas is goed voor het produceren van specialty koffie. Er staan nog veel oudere koffiestruiken die door vader Tarcizio geplant zijn. Mara en Clovis zetten nu de kwaliteits- en duurzaamheidsfilosofie van Tarcizio voort. Niet alles is al ideaal. Ze zijn er eerlijk over.

Het onkruid tussen koffiestruiken wordt meestal machinaal gewied. Alleen als het écht nodig is wordt gecontroleerd gebruik gemaakt van pesticiden of herbiciden. Dat zie je ook aan de grond tussen de struiken, deze ziet er meer natuurlijk begroeid uit dan bij vele andere plantages.

De boerderij beschikt over bossen, bijen, veeteelt en duurzaam beheer, die elkaar aanvullen om koffie van hoge kwaliteit te produceren. Het scheiden en ontpulpen van de bessen gebeurt mechanisch. Er is een systeem voor het decanteren van het water dat wordt gebruikt om de koffie te wassen. Hierna kan het water worden hergebruikt voor de irrigatie van het slib als organische meststof. De boerderij wordt volledig voorzien van stroom door zonnepanelen.


Het drogen gebeurt door verbranding van 'parchment' en 'cáscaras' en op droogbedden waar de zon haar werk doet. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen.

De Fazenda Sao Francisco Bela Vista onderscheidt zich door de kleinschalige, duurzame aanpak en het familiebedrijf dat al generaties lang werkt aan kwaliteitskoffie. Net als BOOT Koffie dit nastreeft als koffiebranderij. Proef het resultaat terug van onze mooie samenwerking in de Brazil Santos Espresso.