Foto: Koffieboer Alex Hartmann & Rick Maas van BOOT Koffie

Het persoonlijke verhaal van koffie-inkoper Rick Maas
Tijdens mijn reis in Panama, afgelopen februari, werd ik bij verschillende koffieplantages uitgenodigd om koffie te komen cuppen = proeven, zo ook op maandag 26 februari. Díe avond liep het cuppen behoorlijk uit en reed ik heel laat terug naar de koffie farm van de familie Hartmann waar ik logeerde. Een spannende rit, zo in het donker, op een door de jungle slingerende weg. Je ziet de reusachtige bomen en hoort het indrukwekkende geluid van de natuur, vooral de krekels die de boventoon voeren. Uiteindelijk kwamen we aan bij een afslag, net voor het begin van het bosgebied van de familie. Daar begint een klein zandweggetje dat naar Finca Hartmann leidt. Ik moést stoppen om omhoog te kijken naar de ongekend heldere sterrenhemel. Deze was zo onvoorstelbaar mooi en helder! Een meer dan perfecte afsluiting van een mooie dag.

De volgende dag ben ik gaan cuppen met de familie Hartmann. Zij waren echt heel enthousiast waardoor we 3 rondes op de planning hadden staan. Op een 4e ronde zei ik natuurlijk ook geen 'nee'. Wie wil er nu geen Hartmann Mi Finquita koffies proeven?!
Uiteindelijk heb ik in totaal 30 Hartmann-koffies en 8 Mi Finquita-koffies geproefd, wat een indrukwekkend totaal van 38 koffies maakt.

Tijdens deze cupping proefden we echt van alles door elkaar. Van Geisha tot Caturra, van Maragogype tot natural, washed en ga zo maar door. Het proeven gebeurt met een cupping lepel en blind, dus ik wist ook niet welke soort er voor mij stond. Elke koffie heeft een nummer en de ervaringen worden genoteerd. Achteraf krijg je pas te horen welke koffie bij het betreffende nummer hoort, waardoor je nooit bevooroordeeld bent. Op een gegeven moment proefde ik een koffie die er, voor mij enorm uitsprong. Zo mooi uitgesproken in fruittonen van frambozen en blauwe bes! Heel zoet en met het bloemige van kleine vleugjes hibiscus en een beetje roos. De Geisha-koffies die volgden sprongen er ook uit, dat zijn altijd fantastische koffies.

Bij de onthulling scoorde 1 koffie het hoogst, na de Geisha's die ik had geproefd. Ik was echt onder de indruk van die koffie, die mij op de tafel zo had verrast. Ik was verbaasd dat dit een Caturra Natural was, omdat deze zó onderscheidend was van zijn soortgenoten! Ik besloot om nog wat koffies te her-cuppen wat we vervolgens op 28 februari hebben gedaan.

De geselecteerde koffies stonden wederom op tafel uitgestald. En na grondig proeven sprong ook nu weer mijn favoriet eruit. Wat een fijne complexiteit met van die kleine uitgesproken definities, dat bloemige, zo mooi helder in zijn fruit, zo clean en delicaat! De andere koffiesoorten waren ook geweldig, maar deze liet een blijvende indruk achter bij mij. Ik vond dan ook direct dat ik deze koffie moest inkopen zodat jullie deze ook kunnen proeven!

En dat kan dan vanaf donderdag 1 augustus!
De Panama Hartmann Natural – Lot 34 - Limited Edition is binnen, geroosterd en moét echt door jou geproefd worden!

Rick Maas

Panama Hartmann Natural Lot 34- Limited Edition