Het zijn de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Ik reis met mijn vriendin met de boemelbus vanuit Santa Cruz in het oosten van Bolivia naar Corumba Brazilië. In Bolivia ben ik eerst op koffieplantages in Caranavi geweest, op koffie-onderzoek voor mijn vader. Het is tropisch warm in de bus. Daarna wordt de reis spannend onder andere met het oversteken van een rivier over een boomstammen brug. De nacht valt en we rijden verder en verder. Bij een wegversperring diep in de nacht wordt onze bus aangehouden. Iedereen is slaperig. Mannen in uniform bekijken aandachtig paspoorten en onze gezichten. Dan nemen ze alleen onze paspoorten mee en komen niet meer terug. De bus moet wachten en wachten.

Een half uur later komen ze terug. Wij moeten uitstappen met onze bagage. We worden in een politieauto gezet en zien de bus vertrekken. Zonder ons.

Het is donker. De politiemannen praten op een afstand. Wat zijn ze met ons van plan? Dan stappen ze ineens in onze auto en rijden we weg. Ze spreken geen Engels en wij geen Portugees. We komen in een klein stadje aan en stoppen bij een kleine politiepost. De man doet de deur van het slot; we moeten naar binnen. Onze schoenen moeten uit en onze riemen moeten we afdoen. We worden achter een open traliehek gezet. Het is als in een strip van Lucky Luke. De deur gaat weer dicht en we zijn alleen de rest van de nacht. Vroeg in de ochtend begint een haan te kraaien, het wordt licht. Om 7.30 stopt een auto, rammelt het slot, gaat de deur open en worden we vrijgelaten door de politiecommissaris. Hij schenkt een tas koffie in, zwart en bitter. Ik verlang naar de Braziliaanse koffiebonen van mijn vader Jacob Boot. Daarna mogen we eindelijk verder reizen.

Als koffiebranderij reizen wij zelf af naar de koffielanden om daar direct bij de boer de mooiste koffie in te kopen. Zo ook naar Brazilië voor onze avontuurlijke Brazil Santos Espresso met spannende smaak tonen van noten, karamel & steenfruit. Ga jij het avontuur aan? Bezoek de Koffie Winkel in Baarn of bestel deze koffie van de maand via bootkoffie.be.

Recept:
Voor espresso gebruiken wij het volgende recept: 18 gram koffie in de filterdrager (voor een dubbele espresso) met 44 gram espresso in het tas. Dit met een doorlooptijd van 25 seconden.