- Gratis verzending in NL vanaf €45
- Voor 14:00 besteld, zelfde dag verzonden
- Internationale verzending
De 3 c’s: corona lepel, de corona tas en Coffee For Peace
Update 18-05-2020 - Corona en de Colombiaanse koffieboer
De afgelopen weken is Colombia volledig op slot en in quarantaine gegaan. Dat betekent dat je alleen maar voor het hoogst noodzakelijke uit huis mag gaan. Voor koffieboeren in Cauca en Antioquia is het gebrek aan plukkers voor de oogst heel moeilijk. Plukkers kunnen hun niet bereiken of zijn in quarantaine bij hun eigen familie. In een telefonisch onderzoek onder 379 boeren in onder andere Cauca gaf meer dan 50% van de boeren aan te verwachten daardoor 30% minder oogst te zullen hebben.
Eind februari reisde ik naar Colombia. Ik ging als jurylid proeven in de finale van winnende lokale koffieboeren van de competities “The Best Coffee of Antioquia” en “The Best Coffee of Cauca”. Het zijn jaarlijkse wedstrijden waar vooraanstaande koffiebranders uit alle werelddelen worden uitgenodigd. De deelnemende koffieboeren, de meesten hebben maar 0,5 tot 1,5 hectare koffie, wonen en werken in gebieden waar (tot voor kortgeleden nog) de Colombiaanse cocaïnemaffia de dienst uitmaakt. Zij speelt lokaal een prominente, manipulatieve rol naar de boeren om hen te pressen coca-planten te verbouwen.
Het project “Coffee for Peace” verzorgt voor deze boeren goede scholing om hen in staat te stellen kwaliteitskoffie te leveren. Met het leveren van kwaliteitskoffie krijgen zij de mogelijkheid om mee te dingen naar de finaleplaatsen van de beste twintig koffies. Als zij die finaleplaatsen halen betekent dat voor hen dat hun koffie voor een zeer goede prijs verkocht kan worden aan de aanwezige internationale kopers, vooral uit Azië, Europa en Noord-Amerika.
Corona heeft dan al enige weken zwaar toegeslagen in Azië: alle uitgenodigde Aziaten durfden de reis naar Colombia niet aan. Voor m’n vertrek dacht ook ik “zal ik nou gaan?” en “is dat geen risico om samen met zoveel reizigers in één vliegtuig te zitten?”. Ik twijfel maar ik heb toegezegd dat Boot Koffie aanwezig zal zijn. Maar vooral vind ik dat we deze kans om de kleine koffieboeren in het “Coffee for Peace” project te ondersteunen en hun smaken en namen bekend te maken, moeten aangrijpen. De vorige keer hebben deze koffies zo’n succes opgeleverd in Nederland. En tenslotte wil ik dolgraag met andere partijen uit de Nederlandse koffiewereld een ‘Week van de Koffieboer’ organiseren in de herfst van 2020, waarbij deze “Coffee for Peace” koffies een prominente rol moeten gaan spelen!
Ik besluit toch te gaan. De reis verloopt heel makkelijk. Het vliegtuig zit vol en zo’n 20 procent van de reizigers draagt een mondkapje. In Colombia zelf draagt het douanepersoneel ook allemaal mondkapjes.
We worden in Medellín opgepikt door de reisleider van de Colombiaanse organisatie voor koffieboeren, de FNC. Als we aankomen worden we warm ontvangen door de organisatoren van de competitie. Na een korte versnapering en inleiding krijgen we de nieuwe anti-corona regels en procedure te horen: iedereen krijgt een eigen set persoonlijke proefspullen, lepel en kommetjes met naam erop die niemand anders gebruikt of aanraakt. Zo vermijd je iemand anders te besmetten of besmet te raken. De 1,5 meter regel is nog totaal onbekend. Het is onontgonnen terrein.
Deze corona cupping procedure is een trendbreuk met hoe we het daarvoor altijd overal deden. Voorheen stak iedereen zijn lepel in dezelfde tas en slurpte aan die lepel en spoelde die daarna in hetzelfde spoelwater als de andere proevers. Tegenwoordig ondenkbaar omdat je heel makkelijk besmettingen kunt overbrengen of -nemen. Nu krijgt iedereen een eigen individuele spoelkom, hierin spoel je bij elke nieuwe proefkop de lepel schoon. Met de gereinigde lepel schep je vervolgens een beetje van de volgende koffie in je proefbeker, slurp en proef je de nieuwe koffie en spuugt deze uit in jouw persoonlijke spuugbeker. Een propere manier om koffie te proeven met zo weinig mogelijk contact met anderen.
De eerste proefronde gebruiken we om de scores van alle proevers te kalibreren en om de ‘corona’- procedure te oefenen. Het is koddig en best lastig om zo’n nieuwe manier je eigen te maken. Ik kijk verwonderd naar sommige branders die 3 kommetjes tegelijk in één hand houden … dat lukt mij niet. Ik ben diep onder de indruk van de bijzondere proeflepel die ik nu in mijn handen krijg: nog nooit gezien, schept heel fijn en heeft mijn naam erop! (zie de foto) Dan, als ik geslurpt heb van mijn proefkop, gooi ik het restant van de inhoud koffie in mijn spuugkom en zie bij toeval op de onderkant van het proefkopje de merknaam van het servies staan: Corona !
De merkbare spanning in de groep breekt en de stemming fleurt totaal op. Dat is lachen met elkaar, wat een toeval!
De reis en de wedstrijden waren een groot succes. Ik heb werkelijk prachtige koffies geproefd en enkele voortreffelijke koffies aangekocht die later dit jaar met naam en toenaam van de lokale koffieboeren door Boot Koffie op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd. De koffies, de ontmoetingen met de koffieboeren en de spannende veilingen waren geweldig. Wat mooi om te weten dat de boeren in deze veilingen voor hun koffies fantastische prijzen voor hun koffies hebben gekregen! Dat verandert hun leven totaal. Ze zijn nu in staat om te investeren in hun toekomst.
Ik ben zo blij dat ik bij deze “Coffee for Peace” competitie aanwezig was. Gelukkig is niemand ziek geworden, ook dankzij de serieuze corona cupping methodiek. Deze competities hebben nog net op tijd plaatsgevonden. Drie dagen na de laatste veiling in Cauca ging Colombia “op slot” en in volledige quarantaine.
En nu, nu heerst overal corona, in Colombia, in Azië en ook in Europa. De winnende koffies van de winnende koffieboeren uit de “Coffee for Peace” competitie zijn onderweg naar de internationale kopers. Als voorproefje laat ik de komende weken een aantal van deze koffies proeven!
Lees ook de Coffee for Peace Newsletter (PDF) die onlangs verscheen:
This newsletter is made possible thanks to the generous support of the American People through the United States Agency for International Development (USAID). Its contents are the responsibility of the Producers to Markets Alliance Program and the National Federation of Coffee Growers (FNC), and do not necessarily reflect the opinions of USAID or the Government of the United States.
Bekijk de Coffee for Peace Newsletter (PDF)