De missie van BOOT Koffie 'Geluk door Smaak' strekt zich ook uit op het gebied van cafeïnevrij. Er zijn vele redenen waarom mensen cafeïnevrije koffie drinken. Voor mij is het bijvoorbeeld omdat ik nog wel wil kunnen slapen maar ook wil genieten van heerlijke koffie. Na jaren zoeken en tegenvallers ging ik werken bij een bedrijf met een gouden zakje, BOOT Koffie. Onze cafeïnevrije koffie is in de basis al anders dan vele anderen. Groene koffie van hoge kwaliteit wordt gebruikt. Vervolgens wordt deze met veel zorg en aandacht verwerkt tot zwart goud.

Het decafeïneren gebeurt bij een Duitse specialist. Hier mengen ze groene koffie met vloeibare CO2. Dit zetten ze onder hoge druk*, waardoor de cafeïne uit de groene koffie gewassen wordt. Vervolgens wordt de groene koffie naar Baarn getransporteerd om hier door onze specialisten gebrand te worden. Tegenwoordig in twee brandingen: espresso en filter.

Wanneer ons zwarte goud twee weken gerust heeft, is het klaar om gedronken te worden. Dit kan in vele vormen: via de espresso, in een cappuccino of natuurlijk met een slow coffee zetmethode. Of je nou de espresso of de filter branding gebruikt, is afhankelijk van jouw smaak: houd je van donkere karamel en rietsuiker? Pak dan de espresso-branding. Of gaat je voorkeur naar gedroogde steenvruchten zoals dadels en tonen van honing, pak dan de filter-branding.

In de winkel zetten wij hem graag voor je vers gemalen op het ideale moment van de dag. Of je nou rustig wakker wilt worden of toch nog één tas onder goed gezelschap wil drinken, geen moment is te gek!

Geluk door Smaak
Alexander Trompert, Barista


Recept:

Mijn persoonlijke voorkeur voor deze warme tijd van het jaar gaat uit naar een ice filter recept:

• Zetmethode: Aeropress – ondersteboven**
• Koffie: 18 gram Colombia Filter cafeïnevrij
• Water: 220 gram / 94 graden + ijsklontjes samen ~90 gram / >0 graden
• Zettijd: 3 minuten en 20 seconden
• Maalgraad: medium


Zetinstructies:

1. Zet de waterkoker aan. Maal ondertussen 18 gram koffie op een medium maalgraad. In de winkel en online zal dit graad 8 zijn.

2. Zet na het malen de Aeropress klaar: haal de filterkap eraf en doe hier 1 filterpapier in.

3. Draai de Aeropress-body zo dat de 1 naar boven en de 4 naar onder staat. Duw de plunjer ongeveer een centimeter vanaf de vierkant erin en zet deze neer op de weegschaal.

4. Doe de gemalen koffie in de Aeropress en tarreer de weegschaal naar 0.

5. Schenk vervolgens 50 gram water in de Aeropress en roer met de spatel 10 keer. Zet nu de timer aan en schenk de resterende 170 gram water erbij. Roer nogmaals met de spatel 10 keer, zodat ook de koffie helemaal op de bodem meegenomen wordt.

6.Maak het filter in de filterdrager nat en draai de filterdrager op de Aeropress-body.

7.Druk voorzichtig de lucht eruit tot je de eerste koffie door het filter ziet komen.

8. Maak nu de karaf klaar, doe het ijs hierin en draai de Aeropress bij 2 minuten op de karaf, zodat de 1 nu aan de onderkant zit.

9. Wacht tot de timer 2 minuten en 20 seconden aangeeft en begin langzaam te drukken. We willen ongeveer 1 minuut bezig zijn met drukken. Als je het lastig inschatten vindt, kan het hier behulpzaam zijn om de weegschaal te gebruiken. Zorg dan dat je drukt tot tussen de 4 en 5 kilo.

10. Wals nu de koffie door de karaf (zonder Aeropress erop) door een paar keer rustig in een cirkeltje te draaien. Hiermee help je de koffie goed te mengen en krijg je een gebalanceerde tas.

11. Maak de Aeropress schoon. Schenk de koffie in en geniet!


*De gebruikte druk is tussen de 70 en 80 bar. 1 bar is de luchtdruk op zeeniveau. Ze gebruiken een druk van 70 tot 80 keer wat je aan zee ervaart!

**De onderstebovenmethode leent zich goed voor gecontroleerd rustig koffie zetten. Zolang je alle lucht eruit drukt, zal dit ook elke keer goed gaan.

Cafeïnevrije koffie