Winkelwagen

koffiebonen

Panama Hartmann Natural - Lot 34 - Limited Edition - Filter

Framboos, blauwe bes & zoet

Intensiteit:

Niet op voorraad
Beschikbaarheid:Niet op voorraad
Productinformatie

Land van herkomst:
Panama.

Koffiesoort:
100% Arabica: Caturra, Catuai & Natural.

Crop:

2023 / 2024.

Koffieplantage:

Finca Hartmann Estate, district Volcán.

De ontdekking van de Panama Hartmann Natural – Lot 34 - Limited Edition
Het persoonlijke verhaal van koffie-inkoper Rick Maas

Tijdens mijn reis in Panama werd ik uitgenodigd om verschillende koffies te proeven bij de Hartmann-familie. Bij het cuppen vielen vooral de Geisha-koffies op, maar één koffie sprong er echt uit: een Caturra Natural met uitgesproken fruittonen van frambozen en blauwe bessen, en bloemige hints van hibiscus en roos. Na een tweede proefronde bleef deze koffie mijn favoriet vanwege zijn complexiteit en helderheid. De andere koffiesoorten waren ook geweldig, maar de Panama Hartmann Natural – Lot 34 liet een blijvende indruk achter bij mij. Ik vond dan ook dat ik deze koffie direct moest inkopen zodat jij deze nu ook kunt proeven!
Lees het volledige verhaal van de ontdekking van deze Limited Edition koffie

Ontmoet de koffieboer:

Koffieboer: Familie Hartmann
Koffie: Panama Hartmann Natural
Plantage: Finca Hartmann Estate
Locatie: District Volcán

De koffieboer:

De familie Hartmann is een van de pioniers van de productie van specialty koffie in Panama. Alois Strasil Hartmann emigreerde naar Panama. Zijn zoon Ratibor Hartmann legde in 1940 de basis voor Finca Hartmann. Finca Hartmann is een 3e en 4e generatie familiebedrijf. Alle familieleden zijn gepassioneerd betrokken bij het leiden van de finca. Koffie is voor hen een manier van leven, hun cultuur, hun familie - veel werk, maar ook veel liefde, passie en toewijding, wat resulteert in een constante, hoge kwaliteit van hun koffie.

"Mijn vader heeft de koffieproductie altijd gekoppeld aan het behoud van het milieu."
Ratibor Hartmann

De plantage en de koffie:

Finca Hartmann werd in 1940 opgericht door Ratibor Hartmann en werd wereldberoemd, vooral vanwege de duurzame landbouwpraktijken en biodiversiteit. Alle koffie wordt verbouwd in de schaduw van inheemse bomen die ook dienen als leefgebied voor tal van vogelsoorten. De Finca bestaat uit verschillende kleinere boerderijen/percelen, allemaal gelegen tussen 1.300 en 2.000 meter boven de zeespiegel met bijna 100 hectare bosreservaten grenzend aan het Parque Nacional de La Amistad.

Natural koffie

Het proces van ongewassen koffie is de oudste verwerkingsmethode die er bestaat. Bij dit proces is extreme nauwkeurigheid vereist. De geplukte koffiebessen worden in de zon gelegd: de bes droogt uit waardoor de boon makkelijk te verwijderen is met een zogeheten 'huller'. Dit is een machine die de koffiebes kraakt en de koffieboon eruit duwt. De duur van het drogen verschilt tussen de 8 en 12 dagen. Dit is afhankelijk van het weer. Het is heel belangrijk om de koffiebes op tijd weg te halen, zodat er geen over-fermentatie plaatsvindt. Drogen op deze manier gebeurt op patio's of op verhoogde droogbedden. Deze methode is veel sneller, schoner en efficiënter dan het drogen op de traditionele betonnen patio's.

Wat doet het met de smaak?

Doordat het vruchtvlees in de zon uitdroogt, trekken de suikers van het vruchtvlees in de koffieboon. Hierdoor heeft deze koffie een veel zoeter, fruitiger smaakprofiel en een subtiele body.

Organisatie:

Op de plantage werken normaal gesproken ongeveer 35 personen. In de oogsttijd wonen 200 inheemse families op de plantage. In Panama verzorgen de koffieboeren ook huisvesting voor hun personeel. De familie Hartmann zorgt voor een veilige, goede leefomgeving, voorzien van elektriciteit en schoon drinkwater. Zeker niet vanzelfsprekend in de koffiewereld!

In Latijns-Amerika behoort Panama tot de relatief welvarende landen, vergelijkbaar met Chili, Argentinië en Mexico. Het heeft het hoogste minimumloon in de regio. De familie Hartmann hecht er veel waarde aan om hun werknemers een fatsoenlijk inkomen te betalen en te voorzien in een goede woon- en leefomgeving. Alleen op deze manier kunnen bijvoorbeeld de plukkers daadwerkelijk de juiste, rijpe bessen plukken, in plaats van lukraak te plukken voor een zo hoog mogelijke kilo opbrengst. De plantage heeft voldoende natuurlijk water en de teelt midden in het regenwoud zorgt voor een uitstekende bodem en minimale milieubelasting.

Downloads:

BOOT Koffie Brew Guide (PDF)