- Gratis verzending in NL vanaf €45
- Voor 12u besteld, dezelfde werkdag verzonden
- Internationale verzending
koffiebonen
Land van herkomst:
Indonesië, Sumatra.
Koffiesoort:
100% Arabica: Gayo 1, Gayo 2 & Gayo 3. Semi-washed.
Crop:
2024.
Smaakindicatie:
Intens, chocolade, zwarte bes & kruidig.
Certificering:
Organic.
Ontmoet de koffieboer:
Koffieboer: De coöperatie Ketiara onder leiding van chairwoman Rahmah.
Koffie: Indonesië Sumatra Ketiara Organic
Plantage: Kopepi Ketiara
Locatie: Indonesië, Takengon, Sumatra
De koffieboer:
Chairwoman Rahmah is de drijvende kracht achter de Ketiara-coöperatie in Takengon, Sumatra. Ze richtte de coöperatie op in 2008, met een focus op Fairtrade en biologische koffie. Wat Ketiara bijzonder maakt, is dat 70% van de 1100 leden vrouwelijk is. Rahmah stimuleert haar leden door hen boven de marktprijs te betalen en door gemeenschapsprojecten op te zetten. Deze projecten, gefinancierd door Fairtrade-premiums, verbeteren het leven van de koffieboeren door hen toegang te geven tot modernere middelen en beter transport. Gelijkheid en duurzaamheid staan bij Rahmah en Ketiara centraal. In juli van dit jaar bezochten Esther en Rick de gastvrije koffieboeren van het Hutan Project om de koffieproductie van de Ketiara-coöperatie beter te begrijpen en de samenwerking met het Hutan-project te versterken. Ze hebben inzicht gekregen in de duurzame productiemethoden, de rol van de Fairtrade-premiums, en gezien hoe deze bijdragen aan de verbetering van de lokale gemeenschap. Daarnaast verkenden ze de uitdagingen waarmee de boeren te maken hebben, zoals klimaatverandering en infrastructuur, en onderzochten ze manieren om hen te ondersteunen bij modernisering en het behoud van het milieu.
De plantage en de koffie:
De Ketiara-plantage in Takengon, Sumatra, ligt in het Gayo-gebergte en is een plek waar duurzaamheid en biodiversiteit centraal staan. De koffiestruiken groeien onder de schaduw van bananen-, sinaasappel- en avocadobomen, wat niet alleen voor bescherming zorgt maar ook extra inkomsten genereert voor de boeren. Naast koffie levert de plantage ook kaneel, jackfruit en andere gewassen die op lokale markten worden verkocht. De plantage, die al generaties in familiehanden is, is volledig biologisch en draagt zorg voor het behoud van de natuurlijke omgeving. Dankzij projecten zoals het Hutan-programma wordt de plantage continu gemoderniseerd en verbeterd.
Organisatie:
De Ketiara-coöperatie in Aceh, Sumatra, is een goed geleide organisatie onder leiding van chairwoman Rahmah, die zich richt op duurzame en eerlijke koffieproductie. Voor het Hutan-project, wat "bos" betekent in het Bahasa, werkt Ketiara aan de bescherming van het Leuser-ecosysteem, een van de laatste plekken waar olifanten, neushoorns, tijgers en orang-oetans samenleven. In plaats van met NGO's samen te werken, kiest Rahmah ervoor om het project intern te beheren, met de nadruk op bomen planten op boerderijen. Dit stimuleert boeren om betrokken te blijven, aangezien zij zelf baat hebben bij de opbrengst van fruit- en schaduwbomen.
Downloads: